ENVIRONMENT ACOUSTICS

De invloeden van het geluid

26/08/2019

Niemand ontkent het, een min of meer lange blootstelling aan zeer hoge geluidsniveaus kan op een definitieve manier ons gehoorvermogen vernietigen. Het gaat over een van de meest markante effecten van het geluid; andere, minder extreme maar soms zeer nefaste, bestaan en vormen een belangrijke bron van klachten.

De fysische effecten van een blootstelling aan lawaai manifesteren zich vanaf 60 dB(A): het hartritme verhoogt, de spijsverteringsfuncties zijn verstoord, de salivatie neemt toe... Ook zijn er nog de psychische: een effect van stress en ongewone vermoeidheid zijn waargenomen.

Boven 80 dB(A) en voor een blootstellingstijd die variabel is volgens het geluidsniveau, riskeert het binnenoor een gedeelte van zijn gevoeligheid te verliezen. Deze beschadigingen zijn onomkeerbaar, en worden meestal zeer laat, goed na het traumatisme, vastgesteld.

De pijndrempel situeert zich rond 120 dB(A).

Maar het lichaam reageert ook op zeer lage niveaus: onder 20 dB(A), hoort men de bloedcirculatie in de oren, de spijsverteringsgeluiden, het gekraak van de gewrichten tijdens het bewegen, het kreukelen van de kledij op de huid... Deze situatie is uiterst destabiliserend voor het menselijk wezen; een paniekaanval of psychologische problemen kunnen resulteren uit een blootstelling aan dergelijke voorwaarden.

 
Volgende pagina >
U bent hier: Index > Akoestisch comfort > Specificiteiten van de tertiaire sector